Etykiety

środa, 10 listopada 2010

FAZA ATAKU

FAZA ATAKU, FAZA UDERZENIOWA
W fazie ataku powinniśmy oprzeć menu o chude mięso i nabiał. Metoda przypomina sposób działania nagłej głodówki, z tym że organizm otrzymuje wszelkie niezbędne składniki. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej „czystych protein” i przyspieszyć metabolizm, trzeba spożywać chude mięso (najlepiej z grilla lub piekarnika), drób bez skóry, chude wędliny drobiowe i szynkę, chudy nabiał (ser biały, jogurty, mleko, kefiry, maślankę), podroby, wszystkie ryby (wędzone, pieczone, gotowane, surowe), owoce morza oraz jajka. Menu można uzupełnić o korniszony, cytrynę, przyprawy (najlepiej te pobudzające trawienie, jak chili), musztardę, ocet i sól. Nie można zapomnieć  o piciu dużej ilości wody (1,5-2 litry dziennie). Dopuszczalna jest kawa, herbata czy zioła. 
Zalecane produkty:
*chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu,
*podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek),
*wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane,
*owoce morza: skorupiaki i mięczaki,
*drób oprócz kaczki i bez skóry,
*chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe,
*jaja,
*chude produkty nabiałowe (do 4gram tłuszczu w 100g),
*półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych,
*środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie),
*otręby owsiane lub pszenne do 2 łyżek na dobę.
Produkty te można dowolnie ze sobą łączyć.
Produkty, które nie są wymienione na liście, są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej.

Pierś z kurczaka w otrębach z sosem czosnkowym

pierś z kurczaka (filet)
jogurt naturalny- 5 łyżek
sól pieprz
przyprawa do kurczaka
otręby- 3 łyżki
sos:
jogurt naturalny
ząbek czosnku
pieprz

Pierś obsypujemy pieprzem i solą i przyprawą do kurczaka. Zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie zamaczamy pierś w jogurcie, a później obtaczamy ją w otrębach. Teraz albo pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia bez tłuszczu do 200stopni przez około 15min. Albo  tak jak ja używamy grilla elektrycznego. Wszyły smacznie :)) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz